Fejbőr állapotok. Hogyan lehet felismerni őket?

Viszkető és szúrós bőr, seborrhea és hajhullás – ezek a fejbőrbetegségek leggyakoribb tünetei. Hogyan ismerhető fel egy tipikus fejbőrbetegség és mit kell elkerülni, hogy a fejbőr egyensúlya, egészsége és szépsége helyreálljon?

A legújabb tanulmányok szerint a fejbőrbetegségek egyre gyakoribbá válnak. Különböző életkorú embereket érintenek és okaik elég meglepőek lehetnek.

A fejbőrbetegségek okai

Minden egyes fejbőrbetegség kissé eltérő, de van egy dolog, ami összeköti őket – többnyire a hanyagságunk, a helytelen kezelések, a rossz hajápoló termékek használata stb. következményeként jelennek meg. A fejbőrbetegségek okai sok esetben hasonló alapokon nyugszanak és a következőkre terjednek ki:

  • nem tisztítjuk eléggé a fejbőrt,
  • nem alapos öblítés,
  • túl gyakori vagy túl ritkán végzett hajmosás,
  • helytelen hajápoló termékek használata,
  • erős és állandó stressznek való kitettség,
  • veszélyes hormonális egyensúlyhiány,
  • és még sok-sok más.

A leggyakoribb fejbőrbetegségek

A leggyakoribb fejbőrproblémák a következők: gombás fertőzés, pedikulózis, korpásodás, seborrhoeás dermatitis és pikkelysömör. Mit kell tudni ezekről a fejbőrbetegségekről?

KORPÁSODÁS

Ez minden bizonnyal a fejbőr legnépszerűbb bőrbetegsége, amellyel minden második ember küzd. Lehet állandó, visszatérő, vagy csak egyszer jelenik meg az életben. A korpásodás okai sokfélék, bár a leggyakoribbak az elégtelen tisztálkodási és rossz hajápolási szokások, amelyek gombás fertőzéshez vezetnek. A korpának néhány típusa van: száraz (jellegzetes fehér pelyhek), zsíros és szeborrheás. A probléma megszüntetésének legegyszerűbb módja a korpásodás elleni sampon használata.

SZEBORREÁS DERMATITISZ

A korpával gyakran összetévesztett szeborrhoeás dermatitis egy másik gyakori betegség, amely a fejbőrt érinti. Egyik tünete a hámló bőr, de a rosacea, a hegesedés és a gyulladás is érinti. Érdekes módon főként az őszi-téli időszakban jelentkezik. Okai még nem teljesen tisztázottak, kezelését pedig bőrgyógyász felügyelete mellett kell végezni.

PIKKELYSÖMÖR A FEJBŐRÖN

A fejbőr pikkelysömör egy autoimmun betegség és tünetei közé tartoznak a nagyméretű hámpikkelyek, amelyek nőnek, hasadnak és kihullanak. A fejbőrön megjelenő ilyen típusú pelyhek annyira jellegzetesek, hogy nem téveszthetők össze más betegséggel. A rossz hír az, hogy a fejbőr pikkelysömör gyógyítása nagyon nehéz, mert ezt a betegséget az immunrendszerünk okozza. Ez azt jelenti, hogy a fejbőr pikkelysömörét házi szerekkel nem fogod meggyógyítani.

A FEJBŐR GOMBÁS FERTŐZÉSE

Egy másik gyakori fejbőrbetegség a gombás fertőzés. A jó hír az, hogy a fejbőr gombás fertőzését nem nehéz gyógyítani, mert a hámló bőr, a viszketés és a csípő érzés a gombák miatt alakul ki. Ha gyorsan cselekszel, könnyen megszabadulhatsz ettől a problémától, mert nem ritka, hogy a gombás fertőzés kiújul. Mindössze annyit kell tenned, hogy gombaölő hajápoló termékeket, például ketokonazolos samponokat használsz. Ajánlott továbbá megmosni a fésűket, keféket vagy akár újat vásárolni.

PEDIKULÓZIS 

Hasonló eset a pedikulózis, amely az emberi tetvek által okozott fejbőrbetegség. Ha ez a parazita lakja a hajat, a legjobb, ha rövidre vágjuk a hajat és elkezdünk speciális gyógyszereket használni. Néhány illóolaj, például a rozmaringolaj hasznos lehet a pedikulózis leküzdésében. A jó hír az, hogy a fejbőrnek ez a bőrbetegsége nem túl gyakori, és a legtöbb esetben csak egyszer fordul elő az életben.