Repceolaj a kozmetikában

A repceolaj a harmadik legnépszerűbb növényi olaj a világon. A japánok és a kanadaiak keresik a leggyakrabban, és az amerikaiak és a mexikóiak a második legrégibb felhasználók csoportja. A repceolajat azonban nemcsak kulináris célokra, hanem kozmetikumként is használták, mivel jó hatással van a hajra és a fejbőrre. Használható önmagában, vagy kombinálható más konyhában található olajokkal és termékekkel is. Milyen kozmetikai tulajdonságai vannak a repceolajnak, és hogyan hat a hajra és fejbőrre? Melyik repceolaj a legjobb?

Repceolaj – tulajdonságok

Ahogy a név is jelzi, a repceolajat sajtolt repcemagból nyerik, amely akár 45% zsírsavat is tartalmaz. Mivel a növény eredeti fajtái jelentős mennyiségű káros eurilsavat tartalmaztak, jelenleg csak a kiválasztott fajtáját használják. Sok országban a repceolaj széles körben alkalmazható volt a konyhában, ahol főleg sütésre szolgált. Sajnos erre a célra tisztított termékeket használnak, amelyek – noha magas hőmérsékleten füstöltek – nem egészségesebbek egy kicsit sem. Ezért sokkal jobb választás a hidegen sajtolt repceolaj, amit főzés közben sem szabad hőkezelésnek alávetni.

Repceolaj – összetétel és kozmetikai tulajdonságok

A repceolaj széles körű felhasználása annak gazdag és egészséges összetételéből adódik. A benne található telítetlen zsírsavak értékes hidratáló tulajdonságokkal bírnak, amelyek javítják a fejbőr állapotát. A könnyű textúra miatt a repceolaj könnyen behatol a haj szerkezetébe, ennek eredményeként simítja azt és helyreállítja egészséges megjelenését.

A repceolaj regeneráló és védő hatással van a hajra, ezért jól működik többek között a töredezések elleni küzdelemben. Csodálatos tulajdonságait a növényi szterineknek, az E-vitaminnak és a fehérje tartalmának köszönheti. A növényi szterinek felgyorsítják a sérült sejtek regenerálódását; az E-vitamin megakadályozza a további károkat, a protein pedig a haj állapotának fenntartásában hasznos.

Ezenkívül a repceolaj alacsony koncentrációban telített zsírt és magas koncentrációban egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaz, ami nagyon hatékony lehet a hajáápolásban. Népszerűségét tovább növeli az alacsony ár és a tény, hogy könnyen hozzá lehet jutni.

Repceolaj – hatással van a hajra és a fejbőrre is

A repceolaj hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fog jól működni a száraz bőr kezelésében. Mivel a repceolaj illata nem mindenki számára megfelelő, keverhető levendulaolajjal, rózsaolajjal vagy szantálfaolajjal. Az olajkeveréket lezárt palackban kell tárolni, és fürdés vagy zuhanyozás után kell használni.

A finomítatlan extraszűz repceolaj javítja a fejbőr állapotát és felgyorsítja a haj növekedését. Csak néhány csepp elegendő a fejbőr hatékony hidratálásához. A repceolaj más összetevőkkel kombinálva hidratáló és regeneráló maszkot alkothat. A maszk megakadályozza a hajhullást, a túlzott kiszáradást és a töredezett hajvégeket, valamint helyreállítja a haj természetes fényét.

Melyik repceolaj a legjobb?

A repceolaj választásakor keress a lehető legmagasabb tápértékkel bíró, kiváló minőségű terméket. Ezért vásárlás előtt érdemes elolvasni a címkét, és organikus, hidegen sajtolt repceolaj mellett dönteni. Az ilyen típusú természetes termékek egyre gyakrabban kaphatók nem csak az egészségboltokban és online felületen, hanem a jól felszerelt élelmiszerboltokban is.

Repceolaj – összefoglaló

A hajápolásban a repceolajat egyre szívesebben használják. Általában egy ilyen kezelés adja a várt eredményeket, de nem mindig. Sajnos a természetes olajok el tudják nehezíteni a hajat, és kevésbé lesz a haj formázható tőlük.

A repceolaj hidratálja a hajat és megakadályozza annak ellenőrizetlen göndöredését, valamint könnyen elérhető és viszonylag olcsó. Össze lehet keverni mondjuk meleg vízzel, és spray palackba tenni, így sokkal könnyebb lesz a használata.

A repceolajnak számos olyan tulajdonsága van, amelyek nem csak javítják a haj megjelenését és állapotát, hanem pozitívan befolyásolhatják egészségünket is. Az ökológiai vetőmagból előállított kiváló minőségű szűzolaj rendszeresen és hosszú ideig használható, anélkül, hogy aggódni kellene a mellékhatások miatt. Belsőleg azonban mérsékelt dózisban kell alkalmazni, mivel könnyen nem kívánt mellékhatásokat okozhat.

Ezen felül a repceolaj megoldja az ízületi merevség és gyulladás problémáját, valamint támogatja az asztma és a bél rendellenességeinek kezelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük