Száraz ajkak. Tényleg tudod, mi szárítja az ajkakat?

Tudod, hogy miért száraz az ajkad? Ennek számos oka lehet, bár némelyik nem biztos, hogy annyira nyilvánvaló. Nézd meg, miért száradnak ki az ajkaid.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a bőr a testünk különböző részein különböző vastagságú. A szem alatt, a kezeken, a nyakon, de az ajkakon a legvékonyabb. Ezért van az, hogy télen gyakran küzdünk kicserepesedett ajkakkal.

Száraz ajkak – mit jelent ez valójában?

Mit jelent, ha valakinek kicserepesedik az ajka? Az ilyen ajkak túlzottan szárazak, érdesek és repedezettek. Megszűnik rajtuk a védő lipidréteg, ami víz- és tápanyagveszteséghez vezethet. Az ilyen bőr irritált, felszarusodhat vagy viszkethet.

Száraz ajkak – okok

Mitől lesz száraz az ajkad? Az ok, amely közvetlenül befolyásolja az állapotukat, az, hogy nincs elegendő védőréteg, amely természetes módon megakadályozhatná a nedvességvesztést – az ajkak bőréből hiányzik a faggyúmirigy és nincs elég melanin, amely megvédhetné őket az UV-sugárzástól. A szokásaink és a megfelelő ajakápolás hiánya azonban még inkább ront az állapotukon.

A kicserepesedett ajkak okai:

 • B-vitamin hiány,
 • rossz időjárási körülmények: fagy, szél és páratartalom,
 • a védő rúzs/szájfény hiánya,
 • az ajkak megnyalása,
 • matt rúzsok.

Ezek a leggyakrabban említett okai a kicserepesedett ajkaknak, de nem az egyetlenek. Kevesen tudják, hogy van néhány kevésbé nyilvánvaló ok is.

A kicserepesedett ajkak kevésbé nyilvánvaló okai

 1. Allergia – tudjuk, hogy az allergiának számos tünete van, de a kicserepesedett ajkakra nem sokan gondolnak úgy, mint ezek egyikére. Kiderül, hogy ez tévedés. Ha gyakran küzdesz kicserepesedett ajkakkal, mindenképpen végezz allergiatesztet.
 2. Dehidratáció – a kicserepesedett ajkak másik oka a kiszáradás. Ha dehidratáltak vagyunk, az egész szervezetünk állapota romlik, a bőr elveszíti rugalmasságát és szürkévé válik. A megfelelő hidratáltság hiánya az ajkakon is meglátszik.
 3. Szájon át történő légzés – amikor megfázunk, általában a szájon át lélegzünk. Ilyenkor az ajkak bőrében lévő víz gyorsabban kezd el párologni, ami túlzott szárazsághoz vezet.
 4. Az ajkak megérintése – egyesek öntudatlanul többet érnek az ajkakhoz, mint kellene. Ez is oka lehet az ajkak rossz állapotának. Az érintéssel gyakran irritáljuk az ajkakat, és továbbítjuk a baktériumokat.
 5. Gének – előfordulhat, hogy az erősen száraz bőrre való hajlam öröklődik, így nem könnyű javítani az ajkak állapotán. Jó ötlet, ha megkérdezzük a családtagokat.
 6. A nap – a kicserepesedett ajkak a leégés egyik tünete is lehet, ami nagyon gyakran érinti az arcunkat, hiszen nehéz teljesen megvédeni az arcot a káros UV-sugárzástól. Az ajkak nagyon vékony bőre rendkívül ki van téve a napnak, különösen akkor, ha nem használunk védő rúzst.
 7. Légszennyezés – Bármilyen furcsa is, bármi is van a levegőben, az ajkainkra is hatással van. A nagyvárosokban élők nagyobb valószínűséggel küzdenek kicserepesedett ajkakkal, mivel több légszennyező anyagnak, füstnek, méreganyagnak vagy szmognak vannak kitéve. A száraz és nehéz levegő szintén az egyik ok.
 8. Durva párna – ha történetesen kicserepesedett ajkakkal ébredsz, akkor előfordulhat, hogy ezt a problémát a nem megfelelő ágynemű okozza. A nagyon durva párna irritálhatja a bőrt, aminek az eredménye a kicserepesedett ajkak.
 9. Betegség – a száraz ajkak gyakran az egyik első tünete az immunhiánynak, ami betegséghez vezet. Néha egy egyszerű megfázás is okozhat száraz, irritált és repedezett ajkakat.