Hogyan ápoljuk a hajunkat pajzsmirigy alulműködés esetén?

Mindkét állapot, amikor a pajzsmirigy túl sok hormonot termel (hyperthyreosis), vagy ha túl keveset (hypothyreosis), negatív következményekkel jár a testünkre nézve. Mielőtt megvitatnánk, hogy a pajzsmirigy hormonok hogyan befolyásolják a haj állapotát, elmagyarázzuk, mi is a pajzsmirigy-elégtelenség; bemutatjuk annak okát és tüneteit. Továbbá segítünk választani olyan hajkefét, haj kiegészítőket és kozmetikumokat, amelyeket érdemes használni hypothyreosis esetén. Milyen hajkezeléseket javasolunk, ha a pajzsmirigy a normálistól eltérően működik? Hogyan találunk  fodrászt, aki segíthet?

Mi a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy alulműködés, más néven hypothyreosis, a pajzsmirigy diszfunkciója, amely a szervezet szükségleteihez képest nem elegendő mennyiségű hormonot termel. A pajzsmirigy egy viszonylag kis szerv, amely a nyak alján helyezkedik el. Felelős két hormon, a trijódtironin (T3) és a tiroxin (T4) kiválasztásáért és felszabadításáért, a szervezet legtöbb szövetének megfelelő működését, valamint az anyagcsere sebességét és a hő termelését (termogenezist)is szabályozza. A pajzsmirigy aktivitását viszont az agyalapi mirigy szabályozza. Részt vesz a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) képzésében, amelynek segítségével a pajzsmirigy a T3 és T4 termelését végzi. A pajzsmirigy és az agyalapi mirigy megfelelő működése szoros kapcsolatban áll. Amennyiben a szervezetben magas a TSH hormon, az pajzsmirigy alulműködéshez vezet.

Pajzsmirigy-alulműködés – okok

A hypothyreosis okai:

 • Hashimoto-betegség, amely a krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladás neve. Ez a betegség fájdalommentes, de lassan elpusztítja a pajzsmirigyet, és korlátozza az által kiválasztott hormonok termelését.
 • Teljes pajzsmirigy-elváltozás (a pajzsmirigy sebészeti eltávolítása), amely többek között a pajzsmirigy rák, a Graves-betegség (Basedow-kór) és a megnagyobbodott pajzsmirigy következménye. Ennek következtében állandó pajzsmirigy alulműködés alakul ki és súlyossága attól függ, hogy a pajzsmirigy teljesen vagy csak részben, pl. egy lebeny lett-e eltávolítva.
 • Radioaktív jódkezelés, amely többek között a pajzsmirigy rák, a Graves-betegség (Basedow-kór) és a megnagyobbodott pajzsmirigy gyógyítására szolgál.
 • Thyroiditis (ebben az esetben a pajzsmirigy alulműködés akár el is műlhat).
 • Gyógyszer-indukált pajzsmirigy alulműködés, ami pl. egy antitritikus, vírusellenes vagy rákellenes gyógyszer miatt alakul ki.
 • Jódhiány.
 • A rák okozta nyaki terület besugárzása (ebben az esetben a pajzsmirigy betegség akár néhány évvel az eljárás után is kialakulhat).

Pajzsmirigy-alulműködés – tünetek

Íme a betegség néhány jellegzetes tünete:

 • gyors kifáradás,
 • túlzott álmosság,
 • motoros funkciók lelassulása,
 • hangulatcsökkenés és negatív gondolatok,
 • állandó hidegérzés (még meleg napokon is),
 • gyakori székrekedés,
 • az étvágy hiánya ellenére súlygyarapodás,
 • rekedt hang,
 • koncentrációs zavarok,
 • törékeny haj és túlzott hajhullás,
 • elvékonyodó szemöldök,
 • száraz bőr.

Hogyan befolyásolják a pajzsmirigy hormonok a haj állapotát?

A hajhullásért problémájáért felelős hormon a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) és a tiroxin (T4). Hogy tisztázzuk, a TSH koncentrációja akkor emelkedik, amikor az agyalapi mirigy a pajzsmirigyet hormon termelésre készteti, de a pajzsmirigy működése elégtelen. Ez pajzsmirigy alulműködéshez vezet.

A hypothyreosis befolyásolja az anyagcserét is. Pontosabban lassítja az anyagcserét, ami ahhoz vezet, hogy hajhagymák gyengülnek és sokkal intenzívebben hullik a hajunk is. Ennek következtében a fésűvel való minden erőltetett húzás, tépés a haj szándéktalan kihúzásához vezethet. Ezenkívül a pajzsmirigy betegség késlelteti az új haj képződésének folyamatát, így az új szálak elég vékonyak. Ami a tiroxin hiányát illeti, amely szorosan kapcsolódik a hypothyreosishoz, ez okozza, hogy a haj matt, törékeny, durva és száraz.

Pajzsmirigy alulműködés esetén a gyógyszeres kezelés döntő fontosságú. Ennek a betegségnek a káros hatásait más kezelésekkel is kordában tarthatjuk, különösen, ha a hajat a megfelelő hajápolási eljárásoknak megfelelően kezeljük.

Pajzsmirigy betegség – Hajkefék

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek számára jó megoldás a különösen vékony hajra tervezett finom kefék használata. Ezek az eszközök segítenek helyreállítani a haj fényét, és ezzel egyidejűleg nem okoznak károsodást a már gyenge hajszálaknak. Az ebben az esetben ajánlott kefék egyike a Tangle Teezer. Ha a haj nedves, a TT Aqua Splash ajánlott, míg a száraz hajat TT Salon Elite-tal kell fésülni. A rendszeres TT használattól a haj fényes lesz és ellenáll a statikusságnak is.

Pajzsmirigy-alulműködés – Hajformázók

Pajzsmirigy alulműködés esetén a hajvasalók és hajcsavarók azok a tartozékok, amelyeket nem szabad gyakran használni. A tökéletes megoldás az lenne, ha nem használnánk hajszárítót sem, de ha ez nem lehetséges, jobb, ha olyan eszközt használunk, amely ion funkcióval rendelkezik, és a készülék hőmérséklet-szabályozó rendszerrel működik. A fejbőr közelében lévő hajrészt meleg levegővel kell fújni, míg középhosszútól lefelé hűvös levegővel érdemes szárítani. Ennek köszönhetően a szálak nem lesznek töredezettek vagy sérültek.

Pajzsmirigy-alulműködés – Hajápolási termékek

Pajzsmirigy alulműködés esetén a vékony hajra szánt termékeket kell keresnünk. Ezek a kozmetikumok gyakran tartalmaznak osmanthus kivonatot és gyömbérolajat, amely nagyon hasznos. Ezenkívül a ricinusolaj samponnal való keverése is kiváló ötlet. Egy teáskanál hozzáadása 100 ml samponhoz elegendő. A hajmaszkok esetében javasoljuk, hogy kakaóval gazdagítsuk őket, majd a keveréket hagyjuk 30 percig (hetente egyszer) a hajon. Ennek a kezelésnek köszönhetően a haj nagyon jól fog kinézni.

Továbbá érdemes gyakran váltogatni a hajápolási kozmetikumokat, mert ha a szálak hozzászoknak, az egyes termékek kevésbé lehetnek hatásosak. Érdemes SLS-és parabénmentes termékeket választani.

Pajzsmirigy alulműködés – Hajápoló kezelések

A hypothyreosisban szenvedő nők haját a hajkezelések egy bizonyos csoportjához kötik. A haj egészségét visszaállító leginkább ajánlott eljárások között tartjuk számon az ultrahangos infravörös hideg kezelést. Annak ellenére, hogy az eszköz a hajvasalóhoz hasonlít, teljesen más. Nevezetesen az ultrahangok és az infravörös fény kibocsátása miatt képes helyreállítani a sérült hajvégeket és stimulálni a hajhagymákat, hogy azok hosszú és egészséges hajat termeljenek. Ezenkívül tanácsos a gőzfürdős vagy a haj rekonstrukciós kezelése. Már egy alkalom jelentősen javítja a haj állapotát.

Pajzsmirigy alulműködés – Fodrász

Az igazság az, hogy általában nehéz jó fodrászt találni. Sajnos ez az alapprobléma még bonyolultabbá válik, ha pajzsmirigy problémákkal küzdünk – ez a kérdés csak még összetettebbé válik. Mégis érdemes utánajárni. Melyek a jó fodrász tulajdonságai? Először is, egy jó fodrász meg akarja ismerni az ügyfelét és a haját, valamint széleskörű termékpalettával dolgozik és ki tudja választani az ügyfélhez illő kozmetikumokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük