Hogyan ápoljuk az arcunkat? Hasznos trükkök és hatékony kozmetikumok

Sok nőnek van problémája a megfelelő bőrápolással. Nem mindenki tudja, hogyan kell kozmetikumokat választani, mely összetevőket érdemes keresni és milyen termékeket jobb inkább elkerülni. A bőrápolásnak is megvannak a szabályai és a javasolt kozmetikumai, amelyek segítenek a mindennapi arcápolásban.

A bőrápoló termékeknek illeszkedniük kell a bőr típusához

Azért, hogy a bőr szép legyen, válasszunk olyan kozmetikumokat, amelyek megfelelnek a bőr sajátos igényeinek. Figyelembe kell venni a bőr típusát és jellemzőit is:

  1. Zsíros bőr – fő jellemzője a fényes bőr. A bőr faggyúmirigyei túltermelik az olajat (faggyút), pórusai nagyobbak. A zsíros bőr hajlamos a mitesszerekre, a pattanásokra, de a mimikus ráncok viszonylag későn jelennek meg rajtuk.
  2. Száraz bőr – nem csillog, mint a fent leírt típus, hanem matt, vékonyabb és finomabb. A ráncok hamarabb megjelennek, néha már a 30-as évek előtt. A pórusok szinte láthatatlanok.
  3. Normál bőr – ez minden lány álma. Ez a bőrtípus közepes pórusokkal rendelkezik, esetleg zsíros a T-zónában. Általában ez a típus ellenáll a külső és belső káros hatásoknak.
  4. Kombinált bőr – ahogy a neve is sugallja, ez a bőrtípus a fenti három típus jellemzőit ötvözi. Az ilyen típusú bőr nagyobb pórusú lehet a T-zónában, az arc bizonyos területein fényesebb a bőr, időnként előfordulhat, hogy mitesszerek és pattanások jelennek meg. Általában a kombinált bőr nem hajlamos a korai öregedésre.

A bőrápoló termékek kiválasztásakor ezeket a tulajdonságokat mind figyelembe kell venni. Ha nem megfelelő termékeket használunk, ellenkező hatást érhetünk el: a bőr állapota nem javul, hanem még rosszabb is lehet. Emiatt nagyon fontos, hogy az ápolási termékeket a bőrtípushoz igazítsuk. Általában, ha normál bőrünk van, kialakíthatjuk saját bőrápoló rutinunkat. A száraz, zsíros és kombinált bőrrel rendelkező embereknek viszont érdemes kozmetikus vagy bőrgyógyász segítségét kérniük. Ne feledjük, hogy a napi ápolási rutinnak három szakaszból kell állnia: tisztítás, tonizálás és táplálás.

Hogyan kell ápolni a normál bőrt?

A ruhákat, törölközőket és lepedőket csak olyan mosószerekkel szabad mosni, amelyekben nincsenek erős vegyi-és illatanyagok. Elegendő hetente egyszer hámlasztani az arc bőrét, kerülni az alkohol alapú termékeket a mindennapi ápolás során, hiszen ezek kiszárítják a bőrt. Jó megoldás a kamilla, aloe, körömvirág vagy teafa készítmények használata. A nappali krémünknek UV-szűrőt kell tartalmaznia a kiszáradás, a ráncok és az elszíneződés megelőzése érdekében. A bőr hidratálására válasszunk könnyű formulájú termékeket, amelyek nem képeznek ragadós réteget a bőrön.

Hogyan kell ápolni a zsíros bőrt?

A zsíros bőr különleges gondosságot igényel, ami nem növeli a faggyúmirigyek aktivitását, és nem szárítja ki a bőrt. Egy másik fontos jellemző, amit ennél a bőrtípusnál figyelembe kell venni, hogy a használt termékben alacsony legyen a linolsav koncentrációja, mivel ezek eredményeként az epidermális gát kevésbé védi a bőrt az irritációktól és gyulladásoktól. Ezért néhány alapvető szabályt követve érdemes a bőrt ápolni:

  • A bőr alapos tisztítása.
  • A baktériumok elleni küzdelem.
  • A faggyúmirigyek aktivitásának csökkentése.
  • Rendszeresen bőrhidratáció.

A mindennapi ápolás során nem ajánlott klasszikus szappant használni, és hetente kétszer háromszor érdemes hámlasztani a bőrt. Kerüljük az alkohol tartalmú termékeket. Arcunk tisztításához használjunk növényi kivonatokkal, különösen kamillával, körömvirággal vagy aloéval gazdagított tonikot és krémeket. Az zsíros bőr hidratálásánál a legjobb, ha könnyű formulájú krémet használunk nyugtató összetevőkkel.

Hogyan kell ápolni a száraz bőrt?

A száraz bőr lehet veleszületett tulajdonság, genetikailag örökölt, de életünk során is kialakulhat. A faggyútermelés szintje a hormonok hatásához kapcsolódik – ahogy a menopauza közeleg, a száraz bőr veszélye nő. Ez persze lehet a nem megfelelő ápolás eredménye is, például a túl gyakori bőrradírozásé. A száraz bőr ápolásának nagyon finomnak kell lennie. Tisztításkor nem ajánlott olyan kozmetikumokat használni, amelyek sok habot képeznek, vagyis a bőrből a lipideket kimossák. Az alkalmazott kozmetikumoknak olajokat és más zsíros összetevőket kell tartalmazniuk. Az arc forró vízzel való mosása sem jó ötlet, mert irritálja, szárítja azt, és fokozza a faggyú termelését. Keratosis esetében a legjobb, ha savakkal (szalicilsav, citromsav, glikol, almasav) gazdagított emulziókat vagy krémeket használunk. Javasoljuk továbbá a levegő megfelelő páratartalmának szabályozását, illetve a zsírsavakban gazdag étrend kialakítását.

Hogyan kell ápolni a kombinált bőrt?

A kombinált bőrt illetően fontos a T-zóna tisztítása és az arc hidratálása. Ha a homlokon, az állon és az orron gyulladás van, akkor fel kell hagyni a bőrradírozással. A kombinált bőr megfelelő ápolásának megfelelő táplálással is együtt kell járnia. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező kozmetikumok csak a bőr bizonyos részein használhatók. Például a faggyúmirigyek fokozott aktivitásával rendelkező területeken maszkokat és szárító krémeket kell használni, de az arcra és a homlokra erős hidratáló hatású termékeket érdemes választani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük